+31 (0) 6 38 1554 70 [email protected]
Ik ga een woning van hout, stro en leem bouwen.

Ik ga een woning van hout, stro en leem bouwen.

Hallo lieve mensen, In Woldwijk, Ten Boer (Groningen, Nederland), is iets bijzonders gebeurd: In de afgelopen crisis ging de gemeente Ten Boer failliet. Het stuk land dat ze gekocht hadden met de bedoeling om er een woonwijk op te bouwen bleef daardoor braak liggen.

De kans.

Nu, een aantal jaren later, is er voor een deel van dat stuk land een koepelvergunning gekomen waarbinnen een regelvrijheid bestaat, heel uitzonderlijk in Nederland. De vergunning stelt ons in staat om in Woldwijk een tiny-house woonwijk te maken. Het wordt een “reguliere” woonwijk: Iedereen heeft dus z’n individueel huis, net als in elke andere straat, maar de wijk doen we samen. Woldwijk is de kans waarop ik al een tijdje zat te wachten. Ik wil namelijk voor mezelf en m’n dochter een woning van hout, stro en leem bouwen. Dit jaar kan ik m’n droom echt gaan waarmaken. Dit project betekent voor mij veel meer dan een huis. Het laat toe om op andere manier te leven, te wonen, te zijn. Het staat voor wat voor mij belangrijk is: Dichter bij de natuur en in contact met de elementen, dichter bij mezelf, leven op de grond en van de grond, aarden, persoonlijke ontwikkeling, balans. Een plek die ik samen met m’n dochter thuis kan noemen. Maar dit wil ik niet alleen doen, dit wil ik delen.

Een gemeenschap opbouwen.

Dat alles is leeg zonder gemeenschap: Een goede buurt met fijne buren, bijdragen aan de gemeenschap waar je woont, een groep mensen om je heen die elkaar steunt en waar je samen mee kunt ondernemen. En breder dan dat: vrienden, kennissen of vreemden die gewoon even langskomen. Ik hoop dat er tussen jullie mensen zijn die dit avontuur met me willen aangaan. Ook als je alleen langs komt om eens te kijken naar de woonwijk en het project, alles is welkom. Ik wil niet zomaar gaan bouwen, ik wil er graag betekenis aan geven. Het staat voor transformatie van oud naar nieuw. Letterlijk, maar ook zeker voor m’n eigen ontwikkeling. Het is namelijk de eerste keer dat ik me zo kwetsbaar durf op te stellen en voelen, dat ik een project aan ga waarbij ik op deze manier kan falen.

Kom je helpen?

Ik vind het doodeng, maar ik wil jou vragen om hulp, of ik je nu goed ken of niet. Waarom? Omdat, als ik het alleen moet doen, het me echt niet lukt. In m’n hele leven heb ik nog nooit zoiets groots alleen gedaan. Ik had al wel meerdere bedrijven met vrienden, maakte al super grote projecten in de IT, maar nog nooit deed ik zo’n groot project alleen. Nu moet ik dus hulp vragen en die hulp kan vanalles zijn; het meeste werk is de bouw van de woning en er is altijd wel zwaar en licht werk te doen. Wil je graag een handje (of twee) helpen bij één van de vele delen van dit project? Laat dan een reactie achter, stuur me een berichtje, meld je aan voor de nieuwsbrief, mail, app, bel, deel dit met vrienden en of op social media. Ik kan je nu al zeggen dat ik het enorm waardeer.

Een nieuw avontuur.

Ik heb er ook zin in! Het lijkt me geweldig om deze uitdaging aan te gaan. En ik ben benieuwd wie en wat er allemaal op mijn pad gaat komen, en waartoe de toekomst leidt. Ik start als alles volgens planning gaat begin April met de fundering. Wie weet tot ziens in Ten Boer! Dankje, Paul ps. Denk je nu: “Wat een onzin!” Dan mag je dit bericht gerust negeren en zal ik je niet opnieuw benaderen hiervoor.
Wiil je op de hoogte blijven

This Post Has 12 Comments

 1. Onwijs leuk, stoer, dapper, cool en te gek (!) dat je je avontuur met de wereld deelt. Ik heb jouw hele bijzondere plek en de energie ervan, al mogen ervaren en ik weet zeker dat daar hele mooie dingen vanuit gaan groeien. Vriendschappen, planten, spirituele rijkdom.. Kortom, je eigen, levensechte versie van Machi Koro 😉
  Lieve Paul, ik kijk er heel erg naar uit om met deze twee kleine handjes te helpen bij het bouwen van jullie woning gemaakt van hout, stro en leem!

  1. Hey Lincy, wat een leuk berichtje! Super, bedankt. Misschien kunnen we dan wel weer een potje Machi Koro doen, dat vind Avalon ook vast wel erg leuk. Jij / jullie zijn altijd welkom, en waarschijnlijk tot binnenkort.

 2. Super tof pap echt iets voor jou

  1. Haha, dankje liefje <3

 3. I share this dream…
  In een van de eerstvolgende schoolvakanties kom ik je graag een of meer dagen helpen. Ik heb geen enkele (bouw-)ervaring, maar ik sta open om het allemaal te leren.

  1. Super hey, wie weet wat de toekomst brengt! Erg welkom, ik heb zelf eenmaal een workshop gedaan en een beetje meegeholpen met de strobouw kantine van tuin in de stad in Groningen. Maar daar houdt mijn bouw-ervaring ook op. Wel heb ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Tot ziens in Ten Boer!

 4. Wij komen graag helpen! Wij gaan zelf ook op deze wijze bouwen. Stuur ons maar een e-mail: [email protected]

  Wij hebben een workshop gevolgd hij ecobosch. Heel zinvol ook. Wellicht kan je hun inschakelen dezelfde workshop bij jou te verzorgen. Hun krijgen dan betaald door de cursisten en jij krijgt een mooi huisje. Iedereen benefit😃🙏🏽

  1. Oh wat leuk, ik zal je zeker mailen, en ik zal ook eens contact opnemen met ecobosch. Ik heb zelf de workshop gevolgd bij Mas con Menos, dat worden mijn buren. Ze geven alleen helaas voor mij geen workshops bij particulieren. Bedankt.

 5. Senn en ik komen helpen Paul, alleen als het lekker weer hè! (-:

  1. Hey Michiel, jullie zijn van harte welkom! Avalon zal het vast ook heel leuk vinden om samen met Senn te helpen. Zonnecreme en ranja wordt verzorgd.

  1. Hey Fernand, leuk hey, zal het onthouden voor als ik nog eens daarheen ga. En leuk je ook weer even te hebben gesproken.

Leave a Reply

Close Menu